Yello
La història de Yello és, en bona part, la història de Flag. Que, al seu torn, és la història de The Race... Que, al seu torn, és la història del hit que va estar a punt de no existir. Una de les cançons que més els identifiquen, utilitzada fins i tot com a sintonia del canal esportiu Eurosport... A punt de no existir? Bé, potser sí que hauria existit, però no hauria anat més enllà de les parets de l'estudi de què disposen. I, sincerament, hauria estat una llàstima. The Race és un dels molts exemples que podem trobar al món de la música de la història de l'aneguet lleig.
Boris Blank (teclats, veu ocasional) i el suís-argentí Carlos Perón (cintes, efectes) formarien la primera versió del grup a Zürich a finals dels 70; tots dos s'havien conegut en trobar-se per casualitat enregistrant els sorolls d'una premsa de desballestament de cotxes abandonats. Units per l'admiració pel grup avantguardista The Residents, començaren a fer música junts i la presentaren a una botiga de discos on anaven sovint, però el seu propietari els va convèncer que necessitaven un frontman i els recomanà un altre visitant habitual: Dieter Meier, cantant experimental que ja havia enregistrat material en solitari. Un home peculiar, aquest Meier: fill de banquers adinerats, es podia permetre passar-se la vida sense treballar i, en canvi, ha estat -a banda de membre de Yello, és clar- escriptor, jugador professional de pòquer i ha format part de l'equip suís de golf. A més, s'ha dedicat al món de l'art, però a la seva manera: i "la seva manera" inclou organitzar una exposició de fotografies d'amics seus amb objectes inútils a les mans. Tots aquests elements biogràfics us ajudaran a entendre que Yello no és un grup com tants altres.
![]() |
La primera formació de Yello. D'esquerra a dreta: Boris Blank, Dieter Meier i Carlos Perón |
Si bé, a parer meu, el millor disc que tenen és el sensacional You gotta say yes to another excess (1983), tota la producció de Yello és digna de ser escoltada i assaborida. Però a partir d'aquest àlbum algunes coses no tornarien a ser iguals. Perón deixà els Yello i, amb la seva sortida, Blank i Meier deixaren enrere bona part de l'aura més experimental que havien mostrat, representada en densos collages de sorolls com a contrast amb les peces més melòdiques i ballables, que d'ara endavant tindran un protagonisme encara més destacat. Dit d'una altra manera: la música de Yello es fa més comercial però sense caure mai en la vulgaritat, ni de bon tros. I això quedaria demostrat ja als discos Stella de 1985 (que inclou el superèxit Oh Yeah) i One Second (1987), en què hi col·laboren fins i tot Billy McKenzie i Shirley Bassey.
![]() |
Blank al seu estudi amb un ARP Odyssey a la seva mà esquerra |
Deia que la música de Yello, després de 1985, s'havia fet comercial sense caure en la vulgaritat; el millor exemple d'aquesta tendència és l'elegant balada Of course I'm lying, on Meier combina parts recitades i parts cantades d'una lletra que parla sobre les manipulacions i les mentides amb un punt de cinisme sobre un fons musical espectacular obra de Blank, amb un resultat que no sonaria fora de lloc a la banda sonora d'una pel·lícula de l'agent 007. Per a demostrar que el seu talent no és només tècnic i musical, Blank agafa el micròfon i canta amb solvència la lletra d'un dels temes més destacables del disc: Blazing saddles; nom que, intencionadament o no, coincideix amb el nom d'una pel·lícula del Mel Brooks. Amb un ritme animat i ballable i una melodia d'inspiració oriental, és un dels meus temes preferits, no tan sols de l'àlbum sinó, m'atreviria a dir, de tota la discografia dels Yello. Pel que fa a la seva lletra, hi ha trossos tan exageradament romàntics que és inevitable pensar que s'hi ha abocat una bona dosi d'ironia.
![]() |
Com podem comprovar, Yello també han fet servir el Fairlight CMI |
Ara que hi penso, encara no us he explicat la petita història que hi ha al darrere de The Race! Resulta que un programa musical alemany anomenat Formel Eins començava una nova temporada amb canvis: nou presentador, nova imatge... I també nova sintonia. Tot i que s'havia fet un concurs per a escollir-la, cap dels temes presentats no agradava a la productora, que es posà en contacte amb els Yello; el grup li donà com a resposta una peça que tenien mig oblidada als arxius, bàsicament perquè els deixessin tranquils. I, oh sorpresa, la productora l'acceptà immediatament. I d'aquí ve que comparés al principi la història de The Race amb el conte de l'aneguet lleig.
Com podeu comprovar, aquesta versió primitiva era només un embrió del superèxit que conqueriria les orelles i les pistes de ball gràcies als seus efectes sonors automobilístics, ritme trepidant i, ara sí, la melodia tocada amb un sample d'un saxòfon i que es convertiria en el seu tret identitari; tot això, lògicament, combinat amb la veu de Meier, que ataca ràpidament (i amb el domini de tot un raper, com ja havia fet al tema Bostich de 1980) versos com ara "Not any track is turning but the race is in my head / I'm attacking the illusion but the stopping drives me mad".
![]() |
Yello en directe a Berlín (2017) |
El cas és que aquesta cançó que Yello havia donat a la productora de Formel Eins a contracor esdevindria l'èxit més gran del grup i fins i tot entrà al Top 10 britànic aquell mateix any. Però aquest no és l'únic tema dels Yello que ha aconseguit renom internacional; poc abans Oh Yeah havia aparegut a la banda sonora de la pel·lícula juvenil Ferris Bueller's day off, i sempre se'l sent quan Duffman (un dels personatges dels Simpsons) apareix a la pantalla. I, continuant amb el fil cinematogràfic, The Race també va ser inclòs a una pel·lícula, la comèdia Nuns on the run: una elecció molt adequada.
Malgrat no haver tocat en directe dalt d'un escenari fins ben entrat el segle XXI (fins aleshores només havien ofert una actuació de 15 minuts al club The Roxy de Nova York en 1983, i algun concert esporàdic més endavant), Yello sempre han estat presents com a referència de molts creadors de música electrònica contemporània; només cal mirar, per exemple, la llista d'artistes que remesclà les cançons més conegudes de la parella Blank/Meier, i que inclou primeres espases del dance (Jam & Spoon, Carl Cox...) o de l'IDM (Cosmic Baby o The Orb, per exemple). Els vídeos de Yello també han cridat l'atenció fora del món musical, i així el de Pinball Cha Cha va ser mostrat al MOMA de Nova York el 1985 durant l'exposició Music Video: The Industry and its Fringes.
La popularitat de Yello continua en l'actualitat: ells han continuat publicant discos innovadors i exquisits, sense presses però sense pausa (el més recent, Point (2020), sense comptar amb la recopilació Yello 40 Years, apareguda un any després) i fins i tot component la música de l'anunci promocional del Volkswagen Golf 7 el 2012. Així que ja ho sabeu: si aquestes línies us han intrigat i fins al punt de preguntar-vos si és una bona idea entrar a la discografia d'aquest original i suggeridor grup suís, la resposta és justament el nom del seu segon àlbum: Claro que sí.
Dr. Sampler
Gràcies, Dr. Sampler, per introduir-nos en l'univers musical dels Yello (nom molt característic, d'un grup també molt característic, i amb una idiosincràcia molt ... suíssa). S'agraeix l'humor que desprenen els seus vídeos, i que ja s'intueix a cançons tan animades com la mundialment reconeguda "The Race" i també l'animada i divertida "Blazing Saddles" (el vídeo, efectivament, un veritable tribut "melbrooksià" i sonorament deliciós, tot i que, després de la icònica "The Race", (gràcies per relatar el seu rerefons, i que sempre que la sento, també em ve al cap la humorística i automobilística també peça instrumental "Matt's Mood" dels també rítimics i vuitanters Matt Bianco) personalment em tira més la "dolça" (tot i que es veu el Meier aquest se'n fot ,una mica, al vídeo).
ResponElimina"Of Course, I'm Lying". He, he, quina fila que fan, aquests dos. Més enllà de l'èxit que aconseguiren en el seu moment, desconeixia l'immens ventall sonor i d'efectes sonors que tenia el grup i que justifiquen plenament que tu els hagis dedicat la present entrada. Gràcies, doncs, novament, per endinsar-nos una mica més en aquest tan singular grup, una d'aquestes veritables, a la par que agraÏdes sorpreses que ens venen esporàdicament del panorama musical centreuropeu. Fins una altra ocasió!
Ostres, els Matt Bianco! Un dels grups famosos dels 80 amb una mescla de pop, sintetitzadors i melodies i ritmes d'inspiració llatinoamericana, i que van triomfar precisament en (potser) l'única dècada en què podien triomfar. Però bé, tornant als Yello, m'alegro que t'hagi agradat la ressenya. Són un molt bon grup, amb molta personalitat (sonora i estètica) i una mica d'humor (que sempre s'agraeix).
ResponEliminaPer a mi també "Of course I'm lying" és la millor cançó del disc, una més d'una sèrie de cançons en què Meier combina parts recitades i parts cantades; com a exemples et puc esmentar "Lost again" o "Desire", per si les vols escoltar i comparar. Però paga la pena escoltar-lo tot sencer, a més que amb cada nova escolta es descobreixen nous matisos i noves sorpreses als arranjaments.
Fins a la pròxima!
Uns es coneixen en una andana de tren i altres en una planta de desballestament de cotxes enregistrant els sons, ha, ha, ha, que curioses són els circumstàncies en què la gent s'associa per fer música. Com ho és de vegades que una cançó pràcticament arraconada pels seus autors, es converteix en el seu major èxit… Coneixia el The Race-val a dir que l'únic tema del disc i de Yello- però no la seva rocambolesca història.
ResponEliminaLa veritat és que les teves ressenyes em fan servei com una introducció a la música electrònica. Tot i que he hagut d'assegurar-me que estava escoltant el disc correcte perquè Tied up no m'encaixava gens amb la reduïda idea que tinc del gènere. Tu ho has dit, percussions, funk i una furiosa secció de metalls. Més convencionals m'han semblat Of Course I'm Lying -tot i aquesta intro que m'ha recordat al Thriller de Michael Jackson inclosa la veu de Vincent Price- i Blazing Saddles -una mica Depeche Mode?- així com interessant la combinació de rap i guitarres de fons a 3rd of June. És curiós que mentre escolto Tied Up, la frenètica introducció de The Race i l'instrument àrab d'Alhambra em ve al cap tota l'estona el terme World Music, que tant d'actualitat estava a la dècada dels vuitanta.
De les dues variacions finals de Tied Up, em quedo -no es podia saber- amb Tied up in Gear i és que la combinació de ritme trepidant i guitarra elèctrica sempre és per a mi una aposta guanyadora. Una bona manera d'acabar el disc.
Salutacions i fins a una altra.
Doncs sí, n'hi ha per a escriure tot un llibre sobre com s'han conegut els membres fundadors de moltes bandes. Amics de l'escola, d'institut, d'altres es coneixen a una discoteca, a una parada de tren, de bus, a una botiga d'instruments musicals... O enregistrant sons d'una premsadora de cotxes abandonats. La vida (i el món de la música també, és clar) té aquestes casualitats.
EliminaSi la teva idea de música electrònica era "només instruments electrònics + veus" aleshores hi hauria poques bandes "pures", perquè en rigor si afegeixes veus humanes a un fons de teclats ja tens música electroacústica. És per això que (parlo per mi en aquest cas) quan parlo de música electrònica vull dir música majoritàriament electrònica. Tot i que en el cas del disc que ens ocupa jo no descartaria que bona part dels instruments de vent i metalls que se senten fossin en realitat samples tocats amb un sampler de l'època (un Emulator III o algun altre de la família Akai, o el Fairlight que ells ja tenien).
Tot i que és difícil de trobar semblances entre els Yello i altres grups o artistes, trobo molt encertats els paral·lelismes amb Depeche Mode o Michael Jackson. Ah, la World Music. Una etiqueta curiosa per a encabir-hi música de països no "occidentals" però modificada per a adaptar-se als gustos occidentals (al cap i a la fi, totes les músiques són del món, oi?). I sí, l'ús del mizmar dóna un toc "world music" a la peça "Alhambra".
M'imaginava que els temes més guitarrers serien els que més et cridarien l'atenció. Un altre dels temes clàssics dels Yello també compta amb un solo de guitarra que segurament també et farà el pes; per si el vols descobrir: https://www.youtube.com/watch?v=psiheKiQfsI
Salutacions i fins a la pròxima ressenya!