Ramones
Una portada icònica per a un disc de llegenda. Sense pretendre-ho, aquests quatre talossos sacsejarien el panorama musical de l’època de manera decisiva per a les dècades vinents. D’entrada, inventaren el punk. Si, oblideu-vos dels Sex Pistols, Clash, Damned i tota la revolució de l’imperdible britànic. Rotten, Strummer i companyia somniaven a ser com ells quan els Ramones es van presentar al Regne Unit l’estiu del 1976 amb el disc de debut sota el braç. A diferència dels punks anglesos, els Ramones no formaven part de cap moviment, cap moguda, cap moda. No tenien cap publicista espavilat ni cap campanya de màrqueting al darrere. Els Ramones eren reals. Massa i tot.
En tot cas, Ramones formaven part dels artistes que pul·lulaven pel CBGB, un club de Nova York de capacitat reduïda, tot i no tenir la coartada intel·lectual de Patti Smith, la pretensiositat de Television ni la imatge sofisticada i el so pop de Blondie. Ells eren quatre enzes del veïnat de Forest Hills, Nova York, inadaptats i lletjos. Joey un tímid solitari, diagnosticat de trastorn obsessiu compulsiu que trobava refugi en els seus discos, Johnny i Dee Dee, potencials delinqüents juvenils (aquest darrer amb diagnòstic de trastorn bipolar complicat per les seves addiccions) que vagaven pels carrers fumant porros i esnifant cola fins que van decidir agafar uns instruments i assajar en un local.
«No els agradareu a ningú, però us trucaré sovint perquè vingueu a tocar», foren les paraules del propietari de l’antre novaiorquès que aviat es convertí en la seva base d’operacions. Any i mig després i gràcies a la boca-orella, signaven el seu primer contracte discogràfic amb el segell independent Sire Records. Seymour Stein cofundador de Sire diu que abans d’enregistrar el seu debut va llogar un local d’assaig per veure’ls en acció. Explica que va caure enamorat de la banda quan en vint minuts van tocar prop de vint cançons. La gravació del primer àlbum va ser en un temps rècord -menys d’una setmana- i amb un pressupost irrisori. Tommy Ramone, qui fou el bateria original (i l‘únic que tenia alguna experiència en el món de la indústria musical), productor i portaveu en els primers temps, explica que durant la gravació de Ramones, els enginyers no entenien res, es pensaven que estaven enregistrant la mateixa cançó una vegada i una altra. No és estrany, ni tan sols tenien assajats els finals de les cançons, feien l’orni quan se’ls demanava que afinessin els instruments i arrancaven els temes amb el ja mític One, two, three, four, un costum que venia dels seus directes.
La missió dels Ramones era tan simple com les seves aptituds instrumentals. Retornar el rock and roll a la seva fórmula més bàsica, en un temps que la sofisticació i el virtuosisme estaven matant la seva essència. El seu pla estava basat en tres acords bàsics, melodies pop tipus Beatles i Beach Boys, i l’energia dels Stooges i els New York Dolls. Això sí, fotent-li una o dues marxes més. Eureka! Els pallussos de Forest Hills acabaven de descobrir la poció màgica, l’antídot contra l’avorriment, la vacuna contra l’artificiositat del rock. Una recepta que amb més o menys alteracions en els ingredients han cuinat dotzenes de bandes fins el dia d’avui. Des dels Clash a Pearl Jam, des de Metallica a Soundgarden, passant per Motörhead, Nirvana o The Strokes per citar només alguns que reconeixen la família Ramone com una font bàsica d’inspiració.
![]() |
La família Ramone en un recés durant l'enregistrament de Ramones (1976) |
Des que comença el crit de guerra Hey ho, Let’s Go! de Blitzkrieg Bop, la cosa ja no té aturador. Com un atac llampec se succeixen els temes en una progressió que va a més. Beat on The Brat, Judy is a Punk (Joey canta i sobre la marxa ens explica la pauta «primera estrofa, igual que la segona!... tercera, diferent de la primera!». No són encantadors?). Ramones baixen només una mica les revolucions amb I Wanna Be Your Boyfriend i aquest aire tan sixties. L’imaginari Ramone no és complicat, moltes de les seves cançons inclouen al títol «vull» o «no vull», és a dir, m’agrada o no m’agrada. El següent «vull» és Now I wanna Sniff Some Glue (vaja, primer vull ser el teu xicot i ara vull esnifar una mica de cola) amb el qual tornen a engegar el turbo. Johnny rasca la guitarra com si l’hi anés la vida i no fa un punteig ni que el matin. Tommy colpeja la bateria com un goril·la en zel i Dee Dee fa servir el baix com un instrument més de percussió. El film La matança de Texas, és la que inspira Chain Saw -amb soroll de serra mecànica inclós- i m’agrada imaginar que l’ombra de Stephen King es projecta darrere de I Don’t Wanna Go Down to the Basement, «No vull baixar al soterrani, hi ha alguna cosa allà baix». Per cert que King és fan dels Ramones, els ha citat més d’una vegada en les seves novel·les i finalment va aconseguir que enregistressin la cançó Pet Sematary per a la pel·lícula basada en el seu llibre.
A partir d’aquí, Ramones t’atrapa de manera irremissible i ja no et deixarà anar fins al final. Has d’estimar-los com són, deixar-te endur per aquestes tonades pop i surferes revestides de formigó. Davant d’aquesta allau, si a algú encara li queda alguna reticència crítica, no pot més que rendir-se, abaixar el cap i, com a molt, agitar-lo al ritme de Loudmouth, Listen to My Heart, o Havana Affair i les seves rimes deliciosament idiotes («En barca cap a l’Havana/em guanyava la vida recollint la banana/ara sóc un guia per a la CIA/Hurra pels USA»). El capítol més sòrdid de l’àlbum ve amb 53rd&3rd, cantonada coneguda per la prostitució masculina i en la qual Dee Dee, autor de la cançó, probablement aporta elements autobiogràfics, a més d’uns cors d’allò més quinqui.
I la traca final amics, sense pausa. Literal. Let’s Dance, un oldie dels seixanta, l’únic tema aliè del disc però que ni es nota. Sí, és una línia d’orgue el que se sent sota la piconadora ramoniana. I Don’t Wanna Around With You, ens retorna a la dicotomia de vull/no vull, ara toca «no vull passejar amb tu, i doncs, per què vols passejar amb mi?» així de telegràfic, així de simple. I sobre l’última nota de la cançó, one, two, three, four!, i som-hi amb Today Your Love, Tomorrow the World, una gemma pop (o punk o rock, tant és) no exempta de certa controvèrsia donat que la lletra parla d’un jove hitlerià. Imagino l’escena del personal de la discogràfica intentant fer-los veure que la meitat del seu entorn és jueu i si no poden buscar una altra lletra, i els quatre ganàpies fent una qüestió d’orgull de l’assumpte. Al final van trobar una solució de compromís però no van eliminar la paraula nazi. Final de disc. Catorze temes en vint-i-nou minuts. Com li va dir Jerry Lee Lewis a Chuck Berry quan el killer abandonava l’escenari deixant el piano en flames: «Supera això, negre».
No vaig poder veure en directe els Ramones fins a l’any 1990. Va ser al Palau d’Esports de Montjuïc -entrada que conservo amb orgull- i Dee Dee ja no hi era. Havia marxat un parell d’anys abans i ho havia fet estripant de mala manera. Les seves declaracions van ser un cop dur per a tot fan de la banda. El carismàtic baixista va dir que estava tip d’haver de pujar a l’escenari amb uniforme (jupes de cuir, texans trencats, vambes) i aparentar el ja no eren. Que Johnny i Joey s’odiaven de tal manera que feia anys que no es parlaven. Que no, no eren la happy family que cantaven a la cançó del mateix títol. Que ja no estava interessat en la música que havien fet durant quinze anys i que, a més…, sempre havia odiat Pinhead! Per l’amor de déu, Dee Dee, puc viure amb tot allò altre, però Pinhead? El gran himne freak Ramone!, la de vegades que sol o amb els col·legues he cantat Gabba Gabba Hey, Gabba Gabba Hey com un beneit. Ja veieu, resulta que sota aquell serrell de troglodita, hi havia un cervell lúcid -tampoc és cap sorpresa, més de la meitat de les cançons emblemàtiques dels Ramones porten la seva signatura- i a més tenia inquietuds musicals al marge del rock and roll, com ho demostra el seu canvi d’imatge -cabell curt, cadenes d’or penjant del coll- i la gravació d’un disc de rap.
Pel que a mi respecta, Ramones han sigut de les bandes més honestes que he conegut. Fidels al seu estil, tossuts com ningú, han mantingut llurs premisses musicals contra tot. Perquè la fórmula Ramone no és precisament d’èxit. Tothom elogia els Ramones, tothom parla d’ells com una banda essencial, molts artistes que tenen milions de fans els citen constantment com a inspiració… i els Ramones sempre han venut xifres ridícules, impròpies d’una banda de la seva grandesa. Discos com Ramones (1976), Leave Home (1977), Rocket to Russia (1977) són clàssics imprescindibles (anoteu això a foc) i, en canvi, mai han tingut el reconeixement comercial que mereixen. Resulten molt reveladores les paraules de Johnny Ramone quan, potser el productor més famós de la música pop, Phil Spector (un altre fan VIP dels Ramones) no va parar fins a aconseguir produir el seu cinquè àlbum End of the Century (1980): «Phil Spector va produir l’àlbum i, com els altres, el disc no es va vendre bé. Llavors ho vaig acceptar. D’acord, aquest és el nostre lloc a la vida. Dediquem-nos doncs a intentar fer bé la nostra feina, a guanyar alguns diners fent la música que ens agrada, i a no decebre mai als nostres fans». Chapeau, Johnny. M’agradaria dir des d’aquesta pàgina que ni tu, ni Joey, ni Dee Dee, ni Tommy -tots RIP ja, malauradament- em vau decebre mai. Al contrari, continuo gaudint de la vostra música tant com el primer dia. One, two, three, four…
Bifurca
Gràcies, Bifurca, per incloure en el teu blog aquest assenyalat disc, amb el qual, en efecte, va començar tot de nou,allà precisament, al CGBC i tot va tornar a ser diferent a la història del Rock, generant, sí, un nou estil, el ressò del qual(uns carden la llana i altres s'emporten la fama) se'l van apropiar Malcom McLaren i els seus peculiars nois, i tots els que des d'allà van venir després, amb missatges més radicals i himnes i proclames rupturistes, mentre els Ramones simplement anaven a la seva. Jo els vaig descobrir el 1980 amb "Baby, I Love You", un "remake" d'un tema comercial, i que va que va tenir certa ressonància a la ràdio, inclosa en aquest àlbum que has esmentat produït per Phil Spector(uf, quin personatge!) Personalment, m'agradaven més Blondie, Patti Smith o Television, però l'autenticitat dels Ramones ha perdurat amb el temps. Més que guany comercial, tret de la mercadotència (deu ser el grup del qual he vist més gent duent la samarreta amb el su nom) s'han quedat, sí, amb el reconeixement dels fans al llarg dels anys (i de la crítica; aquest àlbum, el número 33 dels millors 500 àlbums segons Rolling Stones a l'antiga llista, i ara, tot just publicada la nova, ha pujat al 16). Els temes, no gaire gens elaborats formalment (no, l'estructura musical no s'assemblava gens ni mica a la "canònica" i els solos de guitarra, amb els dits d'una mà) ni conceptual, de tan curta durada, sonen molt bé, i tot plegat, van ajudar a trencar de soca-rel amb l'ampulositat i sofisticació de les "suites prog-rock" de més de vint minuts. És curiós que sorgís al mateix temps que el Punk un altre moviment musical, la música Disco, que també resultava barata i va treure el "mainstream" al Rock que es feia, i es va continuar fent encara molts anys, si bé, aquests nous estils van crear escola i van anar influenciant nous grups i artistes, com els que has esmentat, i alhora van anar evolucionant. Recordo com els reivindicava Alaska, quan feia alguna cosa similar -amb molta distància- a Kaka De Luxe. En fi, m'alegro que els veiessis tot i que no en el seu moment estel·lar (les discussions dintre dels grups, a l'ordre del dia, ja se sap, per això trencaven tants) i tinguis aquest bon record d'ells sempre. M'ha fet gràcia, això que esmentes de Jerry Lee Lewis i Chuck Berry. Sense dir-li "negre" una cosa similar es va atrevir a dir Neil Diamond a Bob Dylan quan va acabar la intervenció del primer al mític concert de comiat de The Band. M'acomiado fins a una altra compartint amb tu la preferència pels originals davant dels succedanis que van venir després. Salutacions!
ResponEliminaN'hi ha per escriure un llibre d'anècdotes al voltant de l'enregistrament del disc "End of the Century" a casa de Phil Spector. Des de fer repetir a Johnny Ramone dotzenes de vegades el mateix acord perquè no li agradava com sonava fins a perseguir-los amb una pistola com en una vinyeta de Mortadelo i Filemó.
EliminaVeig que treus el tema de la llista de la Rolling Stone i els "millors" discos de la història. S i et sóc sincer mai he fet cas a aquests tipus de llistes. La raó és simple, cadascú pot fer una llista i és igual de vàlida que el que puguin dir altres per molt cregut que s'ho tinguin aquests periodistes musicals. Al final el que es mesura és el grau de satisfacció que et proporciona aquest disc. En el meu cas, seria encara més difícil, primer perquè sóc incapaç d'ordenar un llistat no ja de cinc-cents, sinó de 20 discos, "aquest el poso el quinze, aquell el vuit i l'altre el dinou". A més, a temporades m'agrada més el Harvest que el Rust Never Sleeps, i a l'inrevés per posar un exemple amb Neil Young. Cada setmana canviaria la llista. Al final són criteris subjectius, sentimentals i tot. Per a mi és més fàcil triar un, aquest sí que el tinc clar. Si hagués de triar un només per portar-me'l a una illa deserta, no ho dubtaria ni un moment. I tu?
Salutacions.
Sí, Bifurca, tot el que es pugui dir de Phil Spector és poc, tant per la grandiositat del seu reconeixible "Wall of Sound", els seus descobriments als seixanta, i la producció que va fer a Beatles, a Lennon i tants altres... I en el costat fosc, la veritat és que casa seva semblava la "casa dels horrors" i treia fàcilment la pistola, sí. Quina personalitat!
ResponEliminaHe tret el tema del llistat de Rolling Stone perquè curiosament, ha coincidit que aquest primer disc dels Ramones hi sortia en ambdues llistes, tant l'antiga com la nova, en aquest dies i perquè és un llistat de referència per a molta gent (en el meu cas, no m'hi identifico), no sóc qui per pontificar. Jo coincideixo amb tu que és una cosa personalíssima, que cadascú té la seva llista (o no, jo també sóc incapaç de confeccionar-ne cap, sobretot per la meva subjectivitat). És com el vot, no val més el d'una persona que la d'un altre. En el meu cas, hi ha grans discos que reconec que ho són, però que no m'emocionen, i altres que no sortirien uns quilòmetres més enllà d'on visc, i que m'apassionen). Jo tiro més, dintre d'un determinat artista o grup, a triar quins discos m'agraden més o menys, però dintre del meu subjectivisme, sóc bastant inflexible, si bé és cert que uns dies m'agraden uns o bé un dia estimo més altres, però no els canviaria de posició a títol personal (parlant de Young, m'estimo més "Harvest" que "Rust Never Sleeps" però reconec la grandesa de totes dues obres, no posaria pas al costat "Trans", he, he). I el tema sentimental, compta, és clar, quan vas conèixer a un grup o artista a través de tal o qual disc, en tal o qual moment de la vida, per molt que hagin fet "masterpieces" abans o després. Per a un cagadubtes com jo, em resultaria molt i molt difícil fer una tria per a portar-me un de sol, de disc, a una illa deserta. Les llistes són inevitables i serveixen de referència, però no mereixen tampoc més disquisicions al respecte, i molt menys crear-nos afinitats o dependències. Molt cordials salutacions.