The Rolling Stones
És una opinió àmpliament compartida que Goats Head Soup suposà una frenada, fins i tot un pas enrere en la fins llavors immaculada discografia dels Rolling Stones. Ui, sí. Ara que algú em digui, després de publicar Beggars Banquet (1968), Let it Bleed (1969), Sticky Fingers (1971) i Exile on Main Street (1972), cap a on es pot fer un pas. Jo us ho diré: Cap a casa. «Mireu, aquí us deixem això, aquest és el nostre llegat en deu anys d’existència i no hi tenim res més a dir». I Mick podria dedicar-se a moure el cul despreocupadament en les festes de la jet-set, Keith hauria mort de sobredosi, o en algun dels múltiples accidents de trànsit o incendis casolans que protagonitzava, o d’una ganivetada o un tret en una transacció que acabés malament. Charlie es retiraria a gaudir de la seva afició pel jazz, Bill a continuar empaitant adolescents i Mick Taylor a reflexionar per què tot i ser un guitarrista excepcional va pintar tan poc en la banda durant la seva estada.
Però no. Després de fer el cim amb el doble àlbum Exile on Main Street, veritable antologia de la música tradicional americana, en el qual culminaren la creació d’un estil propi després d’absorbir com a esponges gèneres com el blues, folk, soul, country, gospel i, per descomptat, rock and roll, amb una solvència i una desimboltura impròpia de la seva joventut, tot i tenir el món als seus peus (o justament per això mateix), van decidir seguir endavant. Quatre mesos després de l’exitosa gira americana de l’estiu de 1972, Jagger i Richards ja tenien escrites un grapat de cançons preparades per entrar a l’estudi. El problema era on enregistrar-les. Els Stones eren famosos i rics, però eren uns empestats pels seus problemes amb la justícia, fos per assumptes fiscals o relacionats amb causes anteriors o presents per drogues. Fins a nou països van denegar-los el visat d’entrada, al final les opcions eren Suïssa o Jamaica. Tu que triaries? Jo Jamaica. Ells també. Propera parada: Dynamic Sound Studios, Kingston, Jamaica.
Resulta curiós que Goats Head Soup fos enregistrat a Jamaica, bressol del reggae i que -a diferència d’àlbums posteriors dels Rolling Stones- no aparegués per enlloc cap traça d’aquest estil. No, Goats Head Soup suposa un cert canvi estilístic d’allò que els Stones havien fet, però no té res a veure amb el reggae ni els ritmes caribenys; el que predomina en el nou disc són els teclats i els mitjos temps. Un moment, ara que ho penso, sí que n’hi ha un parell de detalls on s’aprecia la influència jamaicana. La sopa de cap de cabra que és com es titula el disc, és una recepta culinària local de propietats afrodisíaques, diuen. I la flaira de sofre que desprèn Dancing with Mr. D, aquest aire vudú amb què Jagger dansa amb la mort mentre Richards executa repetitivament un riff inquietant ben bé podria estar inspirat en alguns ritus de la cultura autòctona.
![]() |
Charlie mostra orgullós el bongo jamaicà que acaba de comprar per quatre duros |
En una discografia tan extensa com la dels Rolling Stones és una pràctica molt agraïda per l’oient cercar i descobrir petites -grans- joies que han passat desapercebudes entre els temes més coneguts. La meva debilitat de Goats Head Soup és 100 Years Ago. La introducció amb clavinet a càrrec de Billy Preston -superb músic de sessió que ha treballat amb els millors-, la primera estrofa cantada per Jagger i el moment en què Keith s’afegeix fent les harmonies, pràcticament cantant el tema a dues veus, és un dels millors moments de tot l’àlbum. Per si no n’hi hagués prou, Taylor va guanyant presència com més avança la cançó culminant amb minut i mig final de solo ple de funk i pedal wah-wah.
La primera balada -excel·lent- arriba amb Coming Down Again. Conduïda pel piano de Nicky Hopkins, un altre dels habituals músics de suport, és una cançó de Richards cantada per ell mateix. Totes les interpretacions són obertes, el mateix Kiz mai ha concretat gaire, però la cançó sona a remordiment per enamorar-se d’Anita Pallenberg en aquell moment parella de Brian Jones. Anita va abandonar Brian per anar-se’n amb Keith, i aquell va entrar en caiguda lliure morint poc després a causa de la mala vida. S’han escrit tones de material d’aquest assumpte, qui tingui curiositat com dic sempre hi ha abundant bibliografia i internet en va ple. Coming Down Again mostra que quan Richards es posa melancòlic i reflexiu se’n surt de meravella, igual que quan rasca la guitarra a cor que vols. La intervenció al saxo de Bobby Keys, un altre sospitós habitual, és un altre moment estel·lar d’aquesta gran cançó. Més funk, més clavinet, més pedal wah-wah i una ventada de saxos i trompetes al clàssic Doo, Doo, Doo, Doo, Doo (Hearbreaker). Jagger dibuixa en dues vinyetes -un noi assassinat «per error» per la policia i una nena morta de sobredosi- la brutalitat policial i la sòrdida cara oculta de la gran ciutat, Nova York. Ves que no fos la duresa de la lletra el que va impedir que Doo, Doo, Doo, Doo, Doo (Hearbreaker) fracassés en les llistes de singles, perquè el tema és molt bo- jo vaig conèixer algú que deia que era única cançó que havia escoltat dels Rolling Stones que li agradava- ple de nervi i amb uns cors molt encomanadissos que la fan reconeixible immediatament.
![]() |
Keith i Mick als Dynamic Sound Studios, Jamaica |
Pels que necessitem la ració de rock and roll, Silver Train és el que estàvem esperant. A veure, no em queixo de com ha anat l’àlbum fins aquí, al contrari estic encantat (se’m nota?), però sentir un riff clàssic de Richards, l’harmònica de Jagger, el ritme accelerat que propulsen Watts -un gran bateria infravalorat sens dubte- i Wyman, el piano honky tonk de Stu (el sisè Stone) i la slide que crema de Taylor… que més es pot demanar? Silver Train és un tema que ja tenien enregistrat feia un parell d’anys i al qual no li van trobar lloc ni a Sticky Fingers ni a Exile on Main Street. Per sort la van tornar a enregistrar per a incloure-la aquí perquè encaixa a la perfecció a Goats Head Soup, aportant equilibri a un àlbum decantat clarament a territoris més lírics. Què més trobem a faltar en un àlbum dels Stones?, el blues? No us amoïneu, Jagger s’asseu al piano i improvisa una mica a l’estudi. Els músics presents en aquell moment l’acompanyen, Taylor amb la guitarra -dos solos marca de la casa-, Charlie amb un subtil ritme de bateria, Keys amb un saxo gairebé imperceptible, i uns quants piquen de mans. D’aquesta jam session, surt Hide Your Love. És el que té estar tocat amb la vareta dels déus, i Mick ho va estar uns quants anys, que tot allò que toques ho converteixes en or. Hide your Love -que juntament amb Silver Train són les úniques que no es van enregistrar a Jamaica, sinó a Londres el maig de 1973-, és un piano blues, un altre tema memorable, una delícia a descobrir en el cançoner inabastable dels Rolling Stones.
![]() |
El riff humà. Gira europea 1973 |
Segurament Jagger i Richards eren conscients que Goats Head Soup els havia sortit massa... tou? No crec que sigui la paraula, però probablement trobaven que mancava una mica més del segell característic Stone. Deu ser per això que triarien per tancar un clàssic entre clàssics. Una cançó marranota i políticament incorrecta, un rock and roll a l’estil del seu idolatrat Chuck Berry. Amb tots vostès… Starfucker. No ho puc evitar, cada cop que escolto aquesta entrada à la Johnny B. Goode i totes les obscenitats que surten per la boca de Jagger se’m dibuixa un somriure d’orella a orella. La història d’una noia amb gran habilitat per calçar-se «lead guitars and movie stars». El tema lògicament i per no faltar a la tradició, va estar envoltat de polèmica fins al punt que el totpoderós cap d’Atlantic Records Ahmed Ertegün va exigir que canviessin el títol. Mick i Keith van accedir deixant-ho en Star Star, però no van canviar ni una coma de la lletra. Com que hi ha referències a Steve McQueen sent homenatjat amb una fel·lació per part de la Starfucker (no, no està identificada i les teories les deixo pels interessats), Atlantic va trucar-li per assegurar-se que no hi hauria denuncia. McQueen va contestar que estaria encantat de sortir en una cançó dels Stones. No em consta que li preguntessin a John Wayne, un altre protagonista involuntari quan Jagger retrata la voracitat de la noia amb un «estic segur que aconseguiràs fer-t’ho amb John Wayne abans que es mori». Mal gust aquí, Mick, tot i que segurament no era públic encara el delicat estat de salut de Wayne. Val a dir que en les gires següents ja va canviar la lletra substituint-lo per Jimmy Page. Vist amb els estàndards d’avui -i el puritanisme imperant, per què no dir-ho- la cançó acumularia denuncies, de fet la BBC la va censurar, però si ens posem primmirats, a veure, la noia és sexualment imaginativa (polaroids, jocs amb fruita) i té totes les estrelles del rock i del cinema al seu palmell, deixant clar que és ella la que remena i tria, o sigui que empoderada ho està, però molt. Entesos, ho deixo aquí que encara em ficaré en un jardí. Anoteu el solo central, millor dits els solos, Taylor i Richards cadascú a la seva però enllaçant les guitarres en una lliçó magistral de rock and roll de gamma alta.
![]() |
Maquinària Stone a ple rendiment. Rotterdam 1973 |
Així que quaranta-set anys més tard, els carcamals de Jagger i Richards que ja no tenen ni remotament la inspiració que els va fer tan grans -algú seriosament pot exigir-los a escala artística alguna cosa més?- sí que conserven l’instint comercial intacte. Atenció a les dades: Amb la reedició de Goats Head Soup han aconseguit el número 1 a les llistes americanes pel mateix àlbum quaranta-set anys després. I una altra: són la primera banda que ha col·locat un àlbum al número 1 en SIS dècades diferents. Com deia aquell, «no hase falta desir nada más». Collons amb el pas enrere.
Bifurca
Bé, Bifurca, que sàpigues que he fruït d'allò més amb el primer paràgraf de la teva darrera entrada tot elucubrant sobre aquest disc si hagués estat el veritable llegat dels Stones, i del futur dels seus membres (no anaves gaire equivocat, en general, tot i haver continuat facturant un munt de discos futurs). Ja els agradaria, sí, a molts artistes, fer un pas enrere d'aquest tipus. És lògic que comparat amb els discos anteriors (sí, no seré jo qui et discuteixi el veritable reialme d "Exile on Main Stret" en la seva trajectòria), es pugui pensar que no està a l'alçada, però a mi també m'agrada força. Bé que en un parell de temes potser no abasta l'excel·lència dels seus "stàndards", però agafat individualment, i sense comparar-lo amb cap altre disc, ja hagúes, signat, doncs, una allau d'artistes de primer nivell, per facturar-lo. Agraeixo els detalls per a mi desconeguts sobre les interioritats cinematogràfiques d'"Star Star" (era lògic que al'Ahmet Ertegun no li plagués sobremanera el títol original" i sobre el veritable origen d'"Angie" (sí, popularment, aquest és el disc "d'Angie"). Jo havia sentit també una teoria "plus" que reflexionava sobre la relació de Jagger i Faithfull, però sí, fi de la història, i número 1 incontestable, i clàssic atemporal a la història del Rock. En efecte, "Doo, Doo, Dooo.." sona terriblement bé, però la lletra i el tema no és el que acostuma a liderar les llistes d`èxits més populars. El lirisme de "Coming Down Again" (agraït saxo, sí, de Keys) i "Winter" (tal i com l'has descrita; sentint els arranjaments d'orquestra, pensava, "d'aquí a uns moments pot sonar la "intro" de "Bittersweet Symphony", que sembla ser que The Verve va plagiar d'un tema dels Stones, no sé quin). També he vibrat, sí, amb l'irrefrenable "Silver Train". I bé, reinvidicar amb tu al fantàstic, ja fa uns anys traspassat, Billy Preston, també bon vocalista i compositor "You Are So Beautiful". Pel que fa a aquesta edició commemorativa, sí, quins "garrepes", ja ho pots ben dir, penso que a falta aquest any de recopilatori, amb aquesta reedició ja tenen cobert el"cupo de Nadal" per captar, sí als completistes. Bé, els tres temes extres (em fan gràcia, els "officials vídeos" que es muntava la banda en aquells anys, i els que els treuen ara; la model de "Criss-Cross", espero que hagi cobrat bé, si cobra per imatge abans de canviar del plànol, quin estrès per a la retina!). "I Love It" el pas enrera! Salutacions, i fins a una altra ocasió.
ResponElimina