Saxon
Saxon, la banda que abans es deia Son of a Bitch, per mi un dels millors grups dels 80 pel que fa al heavy. Biff Byford no té una veu d’estudiant d’òpera, amb un munt de octaves amunt i avall, Paul Quinn no és un virtuós rotllo Yngwie Malmsteen o Steve Vai, però us dic una cosa, és un grup que no només sonen bé en estudi, en directe són demolidors i les seves composicions i posada en escena tenen feeling, tenen ganxo.
Corria l’any 84, jo ja hi havia escoltat els LPs de Saxon Wheels of Steel, Strong Arm of the Law, Denim and Leather i Power and the Glory (alguns d’aquests vinils encara els tinc, he, he), cadascun una joia, fins que a través d’un amic que tenim en comú Bifurca i jo (el Jaume), va arribar a les meves mans el Crusader, la portada ja era al·lucinant, només havia vist portades d’aquest estil al primer LP de Molly Hachet i al recopilatori de Judas Priest Hero, Hero, però quan el vaig escoltar encara vaig flipar més.
Saxon és un grup que he vist moltes vegades en directe i mai m’han decebut, però hi ha un moment clau en tot concert de Saxon, aquell moment en què paren per fer un bis (un descans al mig del concert), i ets a la barra fent unes birres i et sembla sentir unes trompetes, un cavall allunyant-se al galop i una veu que crida…Crusader!!!...Crusader!!!, comença aquest magnífic arpegi de guitarra que fa que se’t posin els pèls de punta, tothom deixa el que fa i corren cap a l’escenari.
Fins i tot al més pasmao se li mou el cap amb aquest ritme galopant i contundent que marquen baix i bateria i una guitarra rítmica superdura, mentre Biff ens submergeix en el món dels cavallers de les croades, tothom canta la tornada seguint el ritme amb els punys enlaire, fins que una veu poderosa crida…Come Crusader, Let Battle Commence !!!.
Saxon als 80. Biff, al contrari dels patrons del Metal, sempre de blanc. |
Diu la llegenda, que la idea va començar amb un concepte totalment aliè al món medieval, diuen que la idea d’escriure sobre aquest tema va començar a forjar-se quan Saxon van veure per primera vegada, aparcat al carrer, un Ford Cortina Crusader, els va agradar el nom i els va donar la idea per començar a compondre aquesta passada de tema.
Després d’aquest gran començament que són The Crusader Prelude i Crusader, arriba A Little Bit Of What You Fancy, tema de temps ràpid i gran punteig seguit d’un Yaba daba duuuu!!! de Biff que em recorda a Pedro Picapiedra, amb una lletra divertida i gamberra que et diu que de vegades també cal passar-ho bé i perdre l’oremus una mica.
Arribem a Sailing to America, jo crec que aquest tema el van treure perquè tenien pensat fer gira pels Estats Units, però és una opinió personal, ens parla dels anglesos que com a gent d’altres països d’Europa, viatjaven al nou món a la recerca d’oportunitats. Un ràpid punteig com a introducció ens porta a la quarta cançó, Set Me Free, de temps ràpid, amb un riff rítmic rockanroller com una piconadora.
Formació de Saxon actual, en directe |
Bad Boys (Like to Rock´n´Roll), aquest tema té un riff rítmic molt clàssic del heavy metal i que et pot sonar molt semblant a altres cançons d’altres grups, però amb els matisos que li aporta Saxon ja ho fan diferent, es podria dir que li imprimeixen el seu segell. Saxon no són un grup de moltes balades, però quan en fan una la fan amb qualitat, aquest és el cas de la setena cançó, Do It All For You, amb un punteig ple de sentiment i una bonica lletra, per continuar amb la divertida Rock City, on jo destacaria la qualitat dels cors, l’excel·lent ritme de baix i uns puntejos de guitarra genials.
Una esplèndida intro de bateria ens brinda el començament de Run for Your Lives, darrer tema d’aquest gran treball que és Crusader (crec que hi ha una versió remasteritzada que inclou un parell de cançons més). En aquest tema jo destacaria uns cors divertits, sobretot en directe, diuen que el foc tot ho crema, i aquest ens parla d’un somni de foc, tema ideal per tancar amb fermall d’or aquest excel·lent treball de Saxon.
Com a anècdota, recordo que quan Saxon van començar a fer concerts fora d’Anglaterra, anaven de teloners de Motörhead, i era el mateix Lemmy qui els deia als fans que compressin el disc de Saxon.
No vull acabar aquesta ressenya sense esmentar una petita anècdota personal. Aquesta darrera foto va ser un concert de Saxon a Razzmatazz, el 2005 o 2006, més o menys, no me’n recordo gaire bé. Quan va acabar, ens vam quedar a esgotar la barra fins que ens fessin fora a cops d’escombra. A fora hi eren la premsa i la penya que seguien de festa, i pel que sembla alguns membres de Saxon van pensar el mateix que nosaltres, així que ens vam trobar a la barra amb Biff, Doug Scarrat i Nibbs Carter -Paul i Nigel se n’havien anat ja- i ens vam quedar una estona de xerrameca amb ells (amb el meu anglès de platja, he, he).
Biff i un servidor |
Després Nibbs va estar flipant una estona amb les aerografies de la meva moto i vam estar una estona de xerrameca fins que va marxar, deixant-me aquesta foto com a record gràfic d’aquell vespre.
Furky
Bona ressenya, Furky. No et diré que sigui el meu gènere favorit, però m'has fet escoltar el disc -em sonava el single Sailing to America de fa molts anys- des d'aquest inici èpic amb el galop dels cavalls fins a la "corejable" Run for Your lives passant per l'accelerada versió que fan del tema de Sweet Set me Free. Justament l'altre dia vaig estar parlant amb en Jaume -l'amic que cites- i quan li vaig esmentar la teva col·laboració al blog amb Crusader em va fer l'efecte que no era el seu disc favorit de la banda. O sigui que Jaume, si ens estàs llegint, manifesta't, he, he.
ResponEliminaPer cert, molt divertida l'anècdota la foto amb en Biff. Es nota que ets un fan com cal, resistint la temptació de mirar a la rossa perquè la foto quedi bé. És dura la vida del fan...
Benvolgut Furky. A l'igual que Bifurca, jo tampoc no sóc pas gens entès del Heavy Metal, però m'he escoltat el disc i t'he de dir que m'ha semblat millor que alguns disc de Rock que he escoltat. Això, sí, amb el volum una mica baix perquè no em fessin fora els veïns, he, he. Gràcies per fer-nos una succint resum de Saxon, i sí, no són virtuosos però tenen el sentiment Heavy que tot fan agraeix. I a més, els vas conèixer en persona i t'hi vas prendre unes birres! L'anècdota de la foto i de la rossa potent no té desperdici, i bé, dir-te que del disc, a banda del majestuós inici (sí, ja havia sentit que van titular Crusader perquè els agradava el nom, més enllà de tot significat medieval), i bé, dir-te, que del disc m'han agradat especialment "Sailing to America", la més que correcta "Just Let Me Rock", la balada (les heavy, de les millors) "Do It All For You", i bé, la final "Run For Your Lives", els càntics de la qual em porten a reminiscències inconfessables. Moltes gràcies, Furky, per obrir-nos a l'univers Saxon, i fins a una altra ocasió. Xavi G.
ResponEliminaHola bifurca,soc el Furky, be si que pot ser que hi ha gent que li agraden més altres treballs de Saxon com pot ser Wheels of Steel, pero es que Saxon no te desperdici (Jo dic el mateix, Jaume si ens estas llegint, manifesta´t) i respecte a l´anècdota, si va ser divertit, tinc moltes anècdotas, ja aniré contant, je ,je, per escriure un llibre ( pot ser que ho fes), gràcies per el teu comentari, una abraçada.
ResponEliminaHola Xavi m´agrada saber que has escoltat aquest disc, aixo si, el volum baix, pot ser als teus veins els agradaria mes alguna cosa de "Camela",tu donali canya !!!, ja et diran alguna cosa a les reunoins d´escala, moltes gràcies per el teu comentari,una abraçada.
Bon article, furky, recordó el concert que comentes I dir que la aerografia que li vas fer al meu cotxe tambe va tindre una bona anécdota al zeleste 🤘😊🤘en un altre concert
ResponEliminaEspero més LP's desgranats com aquest en breu
Moltes gràcies amic anónim, tens que contar aquesta anécdota que dius,una mica de "salseo" home, per descontat faré mes articles (Mentre the boss em deixi) i mes anédotes, una abraçada !!!
ResponElimina