Rockin’ at the Hops (Chess 1960)
Chuck Berry
Entomar el repte de parlar de Chuck Berry comporta algunes dificultats. La principal és que, tal com vaig fer amb figures com Muddy Waters, Robert Johnson o Little Richard, resulta complicat dimensionar en paraules la importància d’aquesta figura cabdal i, a més, a un se li acaben els adjectius. Però, ves per on, els regals que m’he fet avançant-me a Nadal -unes edicions especials d’aquest parell de joies que avui ressenyo en vinil de 180 grams i de color verd- m’han resolt aquest problema. Llegint el text de la contraportada de Berry is on Top, on figuren les dates de gravacions i músics de cada tema -amb alguna incorrecció, val a dir- apareix també una sentència de John Lennon que diu això: “si haguéssiu de donar un altre nom al rock’n’roll, podríeu anomenar-lo Chuck Berry”. Així doncs, ja ho tenim, no caldria afegir res més.
Quina és la fórmula, el secret de la universalitat de la música de Chuck Berry? Per què la NASA inclou una gravació de Johnny B. Goode al satèl·lit Voyager 1 i l’envia a l’espai a la recerca d’altres formes de vida? Com és que ell i la seva música són els escollits per il·lustrar una de les escenes més memorables d’aquell film tan popular que fou Retorn al Futur? De totes les respostes possibles, una és fonamental: la màgica barreja dels ingredients. Berry no va inventar res musicalment parlant, però tal com ha repetit en més d’una ocasió, va créixer escoltant espirituals, swing, blues, música llatina, R&B, country i big bands. En tot cas fou la combinació d’aquests elements seria el que donaria forma al rock’n’roll i al seu estil en particular. De fet, si l’hem de creure -i això tractant-se d’un murri com Berry és força arriscat- el seu estil és una adaptació del so de les big bands a la seva guitarra. Si prescindim d’aquestes teories més o menys estrambòtiques el fet és que Berry fou un guitarrista excel·lent, amb un so únic i original; La seva manera de tocar i les seves cançons són potser la principal causa del naixement de les més grans bandes i artistes que ha conegut el rock’n’roll. Sí, estic pensant en els Beatles i els Rolling Stones, i a partir d’aquí, el que vulgueu.
Però hi ha una altra cosa que el distingeix dels pioners rockers de la seva generació i que és una altra clau del seu èxit. Berry era un excel·lent lletrista. I ho era perquè va saber trobar la connexió amb el jovent i adolescents de la dècada dels cinquanta. Més llest que la gana, Chuck ja tenia trenta anys -gairebé deu més que Elvis i Jerry Lee Lewis- i li quedaven lluny els temes que escrivia en totes aquestes cançons sobre cotxes, la cafeteria de l’institut, el timbre que avisa per entrar i sortir de classe, del sexe al seient del darrere o a l’autocine -les giragonses que havia de fer per dir-ho sense dir-ho!- o la manera de buscar-se la vida per tenir algun dòlar a la cartera. Berry dibuixava vinyetes de realitat social del jovent i adolescents de l’època, coneixia les seves inquietuds i els seus desitjos i sabia plasmar-les en exitoses cançons de tres minuts. Tot i que els germans Chess propietaris del segell tenien el control sobre què es publicava, Berry sempre maldava per col·locar els seus missatges encoberts de contingut sexual i fins i tot racial -podeu imaginar-ho per un moment? Un negre tocant la música del diable i jugant amb el doble sentit de les paraules, a la dècada dels cinquanta!-.
Parlem ara una mica de Berry is on Top. Tercer àlbum -després de After School Sessions (1957) i One Dozen Berrys (1958)- d’aquest pioner del rock’n’roll nascut a Saint Louis. En aquella època el que coneixem com a LP estava encara a les beceroles, atès que primava de manera absoluta el single de 45 i també els discos de 78 r.p.m. Això vol dir que inicialment la idea del LP -almenys la dels germans Chess- consistia a farcir-lo de singles prèviament publicats i completar-lo amb algun altre tema. Chuck Berry is on Top, igual que els dos precedents, segueix aquesta tònica. Dels dotze temes inclosos, set havien estat publicats com a senzills, i la resta pertanyien a cares B corresponents, amb Blues for Hawaians com a únic inèdit completant el lot. Tots enregistrats entre 1955 i 1959, diguem-ho ja, el període fonamental, màgic i referencial de la carrera discogràfica de Chuck Berry. Deixeu-me fer un apunt abans de continuar. Tot i ser Berry un llop solitari en el sentit que mai va tenir cap banda estable, seria injust no atribuir part del mèrit del so d’aquesta col·lecció de diamants en brut del rock als músics que participaren en aquests enregistraments: El gegant Willie Dixon al baix i contrabaix -aquest home mereix una ressenya a banda, autor de més de 500 blues per a gent com Muddy Waters, Howlin’ Wolf i tants altres- i el pianista Johnnie Jonhson, conformen amb la guitarra de Berry el so característic que el situa com l’indiscutible pare del rock’n’roll.
Així que no hi ha error possible a considerar Berry is on Top com un disc de grans èxits. Corregeixo i augmento: un disc que conté el motlle original, els codis universals del rock’n’roll; una col·lecció de cançons que, gairebé setanta anys després, conserven tota la lluentor i continuen marcant el camí a seguir per a tots aquells que es pengen una guitarra i aspiren a reproduir la màgia i la rauxa del rock. Cançons eternes, veritats incontestables. Aquí està el seu primer hit, Maybellene -la Maybellene i ell, es “piquen” a la carretera amb els seus respectius cotxes, i un encalça l’altra, la metàfora està servida- fruit de la primera sessió als estudis Chess de Chicago i que va arribar al número 1 de les llistes R&B americanes a finals de 1955. Tan espectacular va ser el debut que Chess no va trigar a organitzar noves sessions de gravació. Al llarg dels quatre anys següents anirien caient hits que acabarien després a Berry is on Top, com ara Roll Over Beethoven (1956), Johnny B. Goode (1957) -potser el seu tema més emblemàtic i on ell mateix va admetre que s’havia autocensurat: el “country boy” que toca la guitarra com ningú i “que un dia liderarà una gran banda” originalment havia de ser un “black boy”- Carol, Sweet Little Rock and Roller, totes dues de 1958 per acabar el 1959 amb Anthony Boy i Almost Grown. De fet, la màquina de facturar hit singles era tan potent, que temarros com Around and Around, Little Queenie o Jo Jo Gunne -també inclosos en aquest àlbum- s’havien de conformar com a cares B tot i que aquestes solien estar reservades al seu vessant més experimental, digueu-li exòtic si voleu. Els ritmes llatins de Hey Pedro -on podem sentir a Berry cantant en spanglish- o l’instrumental Blues for Hawaians -que va anar directament a completar el llistat de temes de Berry is on Top- són representatius de l’interès del músic per altres estils musicals.

La carrera de Chuck Berry fou interrompuda de manera abrupta el 1962, quan la denúncia d’una menor que treballava en un prostíbul de la seva propietat, el durà la presó i quedarà fora de la circulació durant any i mig. No es pot dir que la seva popularitat quedés gaire afectada després d’aquest parèntesi, perquè tot sortint de la garjola les notícies que arribaven del Regne Unit parlaven d’un parell de bandes que ho estaven petant i que versionaven les seves cançons amb fogositat juvenil. Al mateix Chuck Berry encara li quedaven per escriure unes quantes pàgines en la seva impressionant trajectòria musical, amb alts i baixos, però sempre deixant constància del seu estil inimitable. Això, però, potser us ho explicaré un altre dia, avui toca gaudir de dos perfectes àlbums de rock’n’roll: Berry is on Top i Rockin’ at the Hops.
Bifurca
Caram, Bifurca, quin xut d'autoestima! Regalar-se a un mateix dos àlbums en vinil, de 180 grams i de colors, és una declaració d'intencions i tot un homenatge a aquest grandíssim pioner del Rock'n' Roll, si a més la seva obra va ser inspiradora/conspiradora de la futura trobada de Jagger i Richards, que més es pot dir.Oli en un llum! Només aquest fet fa ja obligada la inclusió d'aquest elapè en el teu blog, però és que el primer, com bé dius, emmagatzema les essències del Rock'n"Roll a través d'aquests reguitzell de senzills que treu la respiració. Sí, les del segon disc són també molt bones, en el seu mateix estil, tan peculiar com el que tenia, al seu torn en Little Richard, i amb més predominància del Blues, però no contenint aquest primer impuls irrefrenable cap a les llistes d'èxit, i el que és millor, cançons molt ben construïdes -i escrites, sí- acompanyats d'uns escuders -i quins escuders!- de primer nivell. Sí, irrefutables cançons, no m'estranya que fossin devorades i versionades per gegants com els Beatles i els Stones, també conec reconegudes versions de les mateixes per gent com Simon and Garfunkel, l'Electric Light Orchestra, Elton John, o el nostre estimat Rod Stewart, entre d'altres.
ResponEliminaMemorable elecció, i un plaer escoltar de nou els orígen -ja mític-del Rock'n' Roll, sense el qual tot això que ens agrada tant, i que va venir despés, potser no hauria existit. Gràcies, Bifurca, i fins una altra ocasió!